Physitrack succesvol in uw praktijk integreren

Physitrack University 

Hoe kun je Physitrack succesvol implementeren in je praktijk


Als er één ding is dat we het afgelopen jaar hebben geleerd, is dat het enige dat niet verandert, verandering zelf is. Hoewel het misschien lijkt alsof digitale zorg of e-Health een fenomeen is dat beperkt is tot de corona lock-downs, laat huidig onderzoek zien dat digitale zorg een langdurige en belangrijke aanvulling is op traditionele vormen van zorg.

Hoewel het onvermijdelijk is dat we ons zullen moeten aanpassen aan deze nieuwe manier van werken, is het veranderen van een manier van werken altijd een uitdaging - zoals altijd bij verandering. Echter, we kunnen een hoop pijn voorkomen door verandering te "managen". Dit kan gedaan worden door een actieve betrokkenheid in de theorie van change-management, waarbij je pro-actief zoekt en het pad neemt van de minste weerstand. Praktisch gesproken: het zal een stuk makkelijker worden als je maximale "buy-in" wint van collega's en patiënten, door hen te overtuigen om Physitrack en PhysiApp te omarmen in hun dagelijks leven.

Decennia aan onderzoek naar de beste manier om verandering te managen, hebben geleid tot de fases die jullie in gedachten moeten houden wanneer jullie Physitrack in jullie praktijk implementeren. We gaan kijken naar 5 verschillende fasen: Bewustwording (Awareness), Verlangen (Desire), Kennis (Knowledge), Vaardigheden (Ability) en Versterking (Reinforcement) (ook bekend als het Prosci ADKAR® model). Door deze fasen te begrijpen en in deze volgorde te volgen, zijn jullie al een stap verder in het implementeren van digitale zorg in jullie praktijk en hebben jullie de meeste baat bij de duurzame rol die deze digitale zorg speelt in de gezondheidszorg.

Awareness (bewustwording): het begrijpen van "Waarom?". Waarom is deze stap richting digitale zorg noodzakelijk? Waarom is deze verandering nodig? In deze eerste implementatiefase van iets nieuws, is communicatie en toegang tot informatie cruciaal. Wees erop voorbereid dat moeilijke vragen gesteld zullen worden en zorg ervoor dat je antwoorden hebt. Het is normaal dat sommigen tegen verandering zijn. Heb een duidelijke boodschap waarom de implementatie naar e-Health en digitale zorg noodzakelijk is voor de praktijk. Door inzicht te krijgen in deze fase, kunnen eventuele moeilijkheden gemakkelijk overwonnen worden.

Tips om bewustwording te creëren:

  • Bespreek de noodzaak voor de verandering in een vergadering (wat gebeurt er als jullie de stap niet zetten, bijvoorbeeld minder toegang tot patiënten of de geleidelijke verzwakking van financiële prestaties)
  • Bouw bewustwording op over de aankomende verandering en zorg dat er ondersteuning is tijdens deze transitie
  • Individuele afspraken en/of een speciale afgesproken tijd voor een "open-door policy" om collega's en/of patiënten actief te stimuleren om de verandering naar digitale zorg te begrijpen

Desire (verlangen): creëer het verlangen onder alle betrokkenen (zorgverleners, patiënten, collega's) om een platform zoals Physitrack te gebruiken. Motiveer ze om onderdeel te worden van "de nieuwe manier" waarbij ze hun patiëntenzorg kunnen verbeteren. De belangrijkste vraag die zij zich zullen afvragen is "what's in it for me?" (wat levert het mij op?), "waar zit het directe voordeel?" Wat kan er dus gedaan worden om de overstap naar digitale zorgverlening aantrekkelijker te maken? Kunt u dat uitvinden? Want uiteindelijk: blije zorgverleners = blije patiënten = hogere winst.

Tips om verlangen te vergroten:

  • Aanmoedigingsprogramma's (introduceer bijvoorbeeld een "Physitrack-gebruiker van de maand")
  • Betrek collega's in het creëren van de benodigde oplossing
  • Persoonlijke betrokkenheid door coaches (praktijkeigenaar en/of collega('s))
  • Pro-actieve management van weerstand

Knowledge (Kennis): zodra iedereen zich bewust is van de verandering en het verlangen heeft om te veranderen, is kennis de volgende stap om een verandering succesvol door te voeren. Dit bevat niet alleen de kennis om te weten wat er gedaan moet worden tijdens de transitie, maar ook kennis van de vaardigheden en gedrag dat nodig is om de verandering te ondersteunen. Zonder kennis voelt men zich machteloos, wat weer kan resulteren in verwarring, frustratie, inactiviteit en uiteindelijk tegenstand. Wees ervan bewust dat "digitaal" nog steeds gezien kan worden als "eng". Daarom is het belangrijk om individuen kennis en vertrouwen te geven over het onderwerp - het zal een hoop helpen.

Tips om kennis te implementeren: 

  • Trainingsprogramma's (gebruik bijvoorbeeld de Physitrack certificeringscursus, of andere PT University video's/artikelen)
  • 1-op-1 mentoring
  • Neem contact op met Physitrack/PhysiApp support als er vragen zijn
  • Begeleiding bij het oplossen van problemen

Ability (Vaardigheden): in deze fase wordt kennis in de praktijk gebracht, daar waar de verandering uiteindelijk plaatsvindt. Op dit moment is het belangrijk dat collega's succesvol vaardigheden onder de knie krijgen door te oefenen. Zorg voor tijd, feedback, coaching en toegang tot de juiste tools. Een kleine training of herhaling van 10 minuten kan het team de juiste steun in de rug geven om te slagen. Uiteindelijk: het samensmelten van kennis en vaardigheden staat echte verandering toe om gerealiseerd te worden op zowel individueel als organisatieniveau. 

Tips om vaardigheden te promoten:

  • "Hands-on" oefenen tijdens de training (zie support.physitrack.nl voor inspiratie)
  • Directe betrokkenheid van coaches (let op tekens van verzet, verwarring etc)
  • Volgen van prestaties (bijvoorbeeld via PT Direct)
  • Het opzetten van een buddy-systeem
  • Vervolgtrainingen (bijvoorbeeld hoe je er professioneel uit kan zien tijdens een videoconsult)

Reinforcement (Versterking): in de laatste fase van het realiseren van duurzame verandering in de praktijk is het belangrijk om versterking in te zetten. Dit kun je gemakkelijk doen via vieringen, beloningen en erkenning, feedback, en herstelacties waar nodig - waarschijnlijk is zelfs een simpele "Dank je wel" genoeg naar je collega's of patiënten. Uiteraard: "oude gewoontes zijn moeilijk af te leren", dus door continu het gebruik van e-Health en digitale fysiotherapie te versterken in de praktijk, zul je uiteindelijk verandering teweeg brengen en de organisatie bewegen in de positieve richting die je wilt gaan.

Tips om versterking te vegroten: 

  • Publiekelijk zichtbare prestatiescorebord dat positief laat zien hoe goed Physitrack werkt. 
  • Actieve positieve feedback van leidinggevenden (Dank je wel) 
  • Zichtbare erkenning vanuit de praktijkeigenaar en andere leidinggevenden
  • Compensatie en waarderingssystemen dat het gebruik van Physitrack stimuleert.
Als alle 5 fasen correct zijn geïmplementeerd, ben je met succes bezig met het managen van verandering en ben je op weg naar het leveren van virtuele zorg via e-Health. Natuurlijk is iedereen anders en kan meer begeleiding nodig zijn. Sommigen willen de verandering graag doorvoeren (hebben het verlangen), maar na een tijdje raken ze in de war. Of misschien vertonen collega's/patiënten tekenen van frustratie. Dit zijn normale tekenen dat bepaalde fasen van je plan nog niet succesvol vorm hebben gekregen - en dat is ok. Kijk naar de tabel hieronder voor mogelijke corrigerende maatregelen bij het zien van tekenen van verwarring, weerstand, tegenzin, frustratie of terugval. Bijvoorbeeld: als je weerstand ziet ... bouw je op het creëren van verlangen. Als je collega terugvalt ... bevorder je de versterking. Dit is een evolutionair proces, waarbij je moet implementeren, evalueren, verbeteren en herhalen - net zoals bij alles wat de moeite waard is. 

Door te begrijpen hoe je veranderingen succesvol kunt doorvoeren via een Change Management-proces, kun je je praktijk en je bedrijf laten groeien zodat ze voldoen aan de eisen van vandaag en morgen. Physitrack is een tool die duizenden zorgverleners over de hele wereld heeft geholpen om precies dat te doen. Door Physitrack in je wereld te introduceren, omarm je hulpmiddelen en een systeem die verandering gemakkelijker kunnen maken. Gebruik deze Physitrack-processen die door je collega's wereldwijd zijn toegepast en maak verandering mogelijk. 
Veel succes en laat ons weten hoe wij u nog meer kunnen helpen bij het succesvol implementeren van digitale zorgverlening via de e-Healthplatforms van Physitrack.
Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er was een probleem met het versturen van je feedback. Probeer het later nog eens.

Contact opnemen? Bericht sturen aan Physitrack Bericht sturen aan Physitrack