4 tips om het videoconsult een daverend succes te maken in 2021

Physitrack University 

4 tips om van het videoconsult een daverend succes te maken

2020 en 2021 waren het jaar van het videoconsult - althans, dat had het voor de meeste zorgverleners kunnen zijn. Met een pandemie verspreid over de hele wereld waren zorgverleners genoodzaakt om andere manieren te vinden om hun exceptionele zorg te continueren voor hun patiënten. Eén van de oplossingen die zich aanbood was het videoconsult. Al snel bleken consulten via beeld een veelbelovend alternatief te zijn en binnen niet al te veel tijd boden verschillende platforms het videoconsult aan aan zorgverleners. Echter, ondanks dat het videoconsult het antwoord had kunnen zijn op de covid-uitdagingen, heeft het gebruik van het videoconsult op verschillende manieren gefaald in verscheidene praktijken. 

Eén van de meest belangrijke redenen van deze ongelukkige afloop is de misvatting dat behandelen via het videoconsult geen andere manier van werken met zich meebracht. Digitale zorgverlening is niet hetzelfde als fysieke zorg. Voor een meerderheid van de praktijken die te snel de digitale zorgverlening in sprongen heeft het videoconsult niet voldaan aan de wensen waar zij op hoopten - oorzaak: zij hadden (nog) niet de juiste werkwijze geadopteerd om de nieuwe manier van zorg zich eigen te maken. Jammerlijk was hierdoor verwarring en beduchtheid onder zorgverleners het gevolg en in vele gevallen leidde dit tot het sluiten van de praktijkdeuren.

Het is spijtig: 2020 had het jaar kunnen zijn van digitale zorgverlening, maar het had zijn volle potentie nog niet bereikt - en daarmee dus ook niet de volledige, essentiële zorg voor patiënten. Echter, nu we het nieuwe jaar zijn ingestapt, zou 2021 het jaar kunnen zijn waarin het videoconsult kan floreren onder alle praktijken om de voordelen te benutten. Vele klinische studies laten zien dat het videoconsult zich bewezen heeft als een bijzonder goede aanvulling op traditionele vormen van zorg. Niet alleen voor de praktijken (minder no-shows, afname van zorgkosten), maar ook voor de patiënten (gemak, positieve ervaring). Wanneer het wordt gebruikt in de juiste workflow zijn zorgverleners én patiënten enorm tevreden met het videoconsult.

4 tips om het videoconsult succesvol te gebruiken

De meest belangrijke stap is om een goede werkwijze voor uw online videoconsult op te stellen. Volgens een recente studie ligt de sleutel naar succes in 4 gebieden: behandeling, timing, patiënt en zorgverlener. Of je nu alleen werkt of met een team; je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Is het videoconsult juist voor deze behandeling? Soms is therapie op locatie de enige weg voorwaarts en biedt het videoconsult simpelweg geen alternatief. Stel vast welke behandelingen goed zijn voor behandeling op afstand, en welke niet (eventueel kun je dit uitproberen en bijstellen indien nodig). Of probeer een alternatief te vinden; zijn passieve behandeltechnieken je enige oplossing of zou oefentherapie voor deze patiënt ook (tijdelijk) kunnen werken?
  2. Is de timing goed voor het videoconsult? Een combinatie van fysieke afspraken en videoconsultaties blijkt een zeer effectieve oplossing te zijn. Wanneer zou je eenconsult op locatie kunnen vervangen door het videoconsult (en zo je patiënt de tijd/geld besparen die het kost om het bezoek te organiseren)? Uit ervaring blijkt dat vervolgafspraken via het videoconsult een krachtige aanvulling kunnen zijn op het zorgplan van de patiënt.
  3. Is het videoconsult geschikt voor deze patiënt? Denk vooral aan patiënten voor wie het moeilijk is om naar de praktijk te komen. Of, aan de andere kant, misschien is de patiënt niet gewend om met moderne technologie te werken. Kun je het videoconsult introduceren in hun hersteltraject? Het is belangrijk voor zorgverleners om vaardig worden in het herkennen welke weg van zorg het beste resultaat oplevert voor elke patiënt.
  4. Is het videoconsult geschikt voor deze zorgverlener? Digitale zorg is in veel opzichten een andere discipline. Het vraagt van een zorgverlener dat hij/zij vertrouwd is met de digitale wereld en signalen kan oppikken in lichaamstaal of thuissituaties. Net als bij patiënten moeten zorgverleners de voordelen van het videoconsult begrijpen en de kennis hebben om het gemakkelijk te gebruiken (denk aan change-management). Train jezelf of je collega's hoe je het videoconsult het beste kunt gebruiken, of erken dat sommige zorgverleners gewoon beter en comfortabeler zijn in het verlenen van hands-on zorg.

Brainstormen over deze 4 kleine tips zal je zeker helpen om het videoconsult een daverend succes te maken in je praktijk, waardoor je nóg betere zorg en service kan aanbieden aan je patiënten.

Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er was een probleem met het versturen van je feedback. Probeer het later nog eens.

Contact opnemen? Bericht sturen aan Physitrack Bericht sturen aan Physitrack