Videobellen: hoe komt u goed voor de dag? Tips

Uiteraard wilt u tijdens een videoconsult goed voor de dag komen. En alhoewel een webcam (los of ingebouwd in een laptop) natuurlijk geen televisiecamera is, kunt u er toch relatief eenvoudig voor zorgen dat u er goed uitziet en een professionele indruk achterlaat bij uw cliënt. Het Physitrack-team is verspreid over de hele wereld (o.a. Engeland, de Verenigde Staten, Nederland en Australië) en het spreekt voor zich dat we regelmatig aangewezen zijn op videobellen. Hieronder vindt u een aantal tips die we als Physitrack graag met u willen delen.

Heeft u bepaalde ervaringen die u met ons wilt delen? Mail ons gerust op [email protected]!

Positie van de camera

Gebruikt u een webcam in een laptop op uw bureau? Pas op, want het kan zomaar gebeuren dat uw cliënt in je neusgaten zit te kijken. U kunt dit voorkomen door uw laptop een stuk hoger te plaatsen. Idealiter bevindt de webcam zich ongeveer op ooghoogte. En inderdaad, dat is een behoorlijk hoogteverschil, dat u kunt overbruggen door uw laptop op een stapel boeken of een omgedraaide doos te plaatsen. Indien u een aparte (losse) webcam hebt, kunt u deze eenvoudig hoger plaatsen en heeft u minder last van dit probleem.

Uw positie

De ideale afstand van uw gezicht tot uw webcam bedraagt ongeveer een meter (een armlengte). Let er ook op dat er wat ruimte overblijft tussen de top van uw hoofd en de bovenrand van het videokader.

Licht

Zit u in een ruimte met een raam? Zorg er dan voor, uiteraard voorzover mogelijk, dat u met uw gezicht naar het raam toe zit. Wanneer u met uw rug naar het raam zit, is de kans groot dat uw cliënt in plaats van een zorgverlener een onherkenbare schaduw ziet, hetgeen uiteraard niet bijdraagt aan een succesvolle communicatie. Heeft u niet de beschikking over daglicht, gebruik dan desnoods uw (tweede) monitor. U kunt bijv. een leeg Word-document openen, waardoor het grootste deel van het scherm een witte achtergrond toont.

Houd uw werkplek netjes...

Ruim uw rommel op. Logisch, niet waar? En toch wordt dit vaak vergeten. Tijdens een videoconsult wilt u dat de cliënt zich kan concentreren op u en op datgene wat u wilt vertellen. U wilt niet dat de cliënt afgeleid wordt door bijv. stapels documenten of een al dan niet lege koffiekop die door een collega wordt achtergelaten. Zet uw camera vóór het videoconsult alvast aan en bekijk uzelf en uw directe omgeving even, zodat u weet wat de cliënt dadelijk ziet.

...en rustig

Om dezelfde reden is het een goed idee om voor het videoconsult naar een rustige plaats te gaan, zoals een (afsluitbare) spreekkamer of kantoor. Collega's of omstanders die achter u lopen en in beeld komen, vormen ook weer een bron van afleiding voor uw cliënt.

Is je vraag hiermee beantwoord? Bedankt voor de feedback Er was een probleem met het versturen van je feedback. Probeer het later nog eens.

Contact opnemen? Bericht sturen aan Physitrack Bericht sturen aan Physitrack